czwartek, 30 maja, 2024
zs2warcislaw.eu
promocja

Technik żywienia i usług gastronomicznych

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Uczniowie kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych okiem zawodowców uczą się profesjonalnie i atrakcyjnie przygotowywać potrawy. Szlifują swój kunszt i pomysłowość w doskonale wyposażonych pracowniach. Zdobywają niezbędne doświadczenie nie tylko na lekcjach, ale również przygotowując się i obsługując liczne bankiety i imprezy okolicznościowe, uczestnicząc z sukcesami
w wielu konkursach i olimpiadach gastronomicznych.

Ponadto uczniowie zdobywają wiedzę z zakresu zasad żywienia różnych grup ludności, układania jadłospisów oraz planowania żywienia i usług gastronomicznych w zakładach żywienia zbiorowego. Uczniowie naszej szkoły prowadzą również bloga kulinarnego telewizji Gryf, współpracują z młodzieżą  niemiecką wydając kalendarze kulinarne, uczestniczą z sukcesami w wielu konkursach i olimpiadach gastronomicznych (nasz uczeń reprezentował Polskę na międzynarodowej olimpiadzie kucharzy
i piekarzy). Praktyki zawodowe odbywają w renomowanych restauracjach polskich i zagranicznych.

W trakcie nauki uczniowie zdobywają następujące umiejętności zawodowe:

  • Ocenianie jakości żywności oraz zasady jej przechowywania
  • Sporządzanie potraw i napojów
  • Planowanie i ocena żywienia
  • Organizacja produkcji gastronomicznej
  • Planowanie i realizacja usług gastronomicznych

 Zawód obejmuje dwie  kwalifikacje:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

 Perspektywy zawodowe

  • firmy cateringowe,
  • restauracje, bary, puby,
  • hotele, hostele, schroniska, własna działalność, domy wczasowe
  • firmy gastronomiczne

Kończąc naukę w zawodzie  absolwent może kontynuować edukację na uczelni wyższej. Nasi uczniowie najczęściej wybierają technologię żywienia i  dietetykę.

Skip to content