Technik żywienia i usług gastronomicznych
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Uczniowie kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych okiem zawodowców uczą się profesjonalnie i atrakcyjnie przygotowywać potrawy. Szlifują swój kunszt i pomysłowość w doskonale wyposażonych pracowniach. Zdobywają niezbędne doświadczenie nie tylko na lekcjach, ale również przygotowując się i obsługując liczne bankiety i imprezy okolicznościowe, uczestnicząc z sukcesami
w wielu konkursach i olimpiadach gastronomicznych.
Ponadto uczniowie zdobywają wiedzę z zakresu zasad żywienia różnych grup ludności, układania jadłospisów oraz planowania żywienia i usług gastronomicznych w zakładach żywienia zbiorowego. Uczniowie naszej szkoły prowadzą również bloga kulinarnego telewizji Gryf, współpracują z młodzieżą niemiecką wydając kalendarze kulinarne, uczestniczą z sukcesami w wielu konkursach i olimpiadach gastronomicznych (nasz uczeń reprezentował Polskę na międzynarodowej olimpiadzie kucharzy
i piekarzy). Praktyki zawodowe odbywają w renomowanych restauracjach polskich i zagranicznych.
W trakcie nauki uczniowie zdobywają następujące umiejętności zawodowe:
- Ocenianie jakości żywności oraz zasady jej przechowywania
- Sporządzanie potraw i napojów
- Planowanie i ocena żywienia
- Organizacja produkcji gastronomicznej
- Planowanie i realizacja usług gastronomicznych
Zawód obejmuje dwie kwalifikacje:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Perspektywy zawodowe
- firmy cateringowe,
- restauracje, bary, puby,
- hotele, hostele, schroniska, własna działalność, domy wczasowe
- firmy gastronomiczne
Kończąc naukę w zawodzie absolwent może kontynuować edukację na uczelni wyższej. Nasi uczniowie najczęściej wybierają technologię żywienia i dietetykę.