Sprawozdanie – kurs „Przygotowywanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia”
W ramach realizowanego w szkole Projektu „Zawodowcy przyszłości” – kompleksowe wsparcie szkół zawodowych w Szczecinku w celu podniesienia jakości kształcenia oraz dostosowania do wymagań gospodarki i rynku pracy, odbył się kurs „Przygotowywanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi
i zasadami zdrowego żywienia”.
W kursie udział wzięło 10 uczniów techniku żywienia i 3 nauczycieli technologii żywienia. Kurs realizowany był w weekendy, w terminie od 18 marca do 22 maja 2022. i obejmował 100 godzin. Zajęcia kursu obejmowały zajęcia teoretyczne oraz warsztatowe (praktyczne).
Przedmiotem szkolenia było:
PRZYGOTOWYWANIE I SERWOWANIE TYPOWYCH POTRAW, które obejmowało zagadnienia:
- Przestrzeganie zasad BHP i HACCP w zakładzie gastronomicznym.
- Planowanie proces produkcyjny potraw.
- Sporządzanie potrawy z jaj oraz wykorzystuje właściwości jaj.
- Sporządzanie potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i owoców morza.
- Sporządzanie potrawy z mleka i jego przetworów.
- Sporządzanie potrawy z owoców.
- Sporządzanie potrawy z warzyw, ziemniaków, grzybów.
- Sporządzanie potrawy z zastosowaniem kasz.
- Sporządzanie potrawy z zastosowaniem mąki.
- Sporządza zupy i sosy.
- Stosuje receptury gastronomiczne oraz dobiera surowce.
STOSOWANIE WIEDZY KULINARNEJ I NOWOCZESNYCH TRENDÓW RYNKOWYCH W SPORZĄDZANIU I SERWOWANIU POTRAW, które obejmowało:
- Charakterystykę produktów wywołujących reakcję alergiczną lub dolegliwości zdrowotne.
- Charakterystykę sposobów sporządzania potraw zgodnych z filozofią “slow food”.
- Charakterystykę typów diet.
- Sporządzanie potraw, stosując nowoczesne techniki kulinarne.
EGZAMIN – weryfikacja składała się z dwóch etapów:
- egzaminu teoretycznego (testu wiedzy)
- egzaminu praktycznego.
Test wiedzy przeprowadzany był w elektronicznym systemie w ośrodku egzaminacyjnym. Osobie egzaminowanej podczas rozwiązywania testu nie wolno było korzystać z innych aplikacji (w tym otwierać stron internetowych) niż system do przeprowadzania egzaminu.
W części praktycznej dopuszczało się zastosowanie następujących metod weryfikacji: symulacja, rozmowa z komisją.
Każdy uczestnik otrzymał:
- zaświadczenie o ukończeniu kursu,
- Certyfikat potwierdzający kwalifikację rynkową PRK3 (ważny w krajach UE).
Posiadacz certyfikatu VCC z przygotowywania potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia:
- jest gotowy do samodzielnego planowania i przygotowywania potraw według podanej receptury, z zastosowaniem zasad zdrowego żywienia i nowoczesnych technik kulinarnych,
- samodzielnie przygotowuje typowe potrawy zgodnie z koncepcją fine-dining oraz serwuje je według przyjętych zasad,
- sporządza potrawy z wyłączeniem wskazanych alergenów lub składników ciężkostrawnych oraz zgodnie z zasadami „slow food”,
- w swojej pracy wykorzystuje zarówno typowy sprzęt kuchenny, jak i urządzenia stosowane w przygotowaniu posiłków uwzględniających trendy rynkowe
i zasady zdrowego żywienia, - stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w gastronomii oraz przestrzega zasad HACCP, w tym GHP i GMP.