Sprawozdanie – kurs serowarski
W dniach 17-18 stycznia 2022 r. w ramach Projektu „Zawodowcy przyszłości” – kompleksowe wsparcie szkół zawodowych w Szczecinku w celu podniesienia jakości kształcenia oraz dostosowania do wymagań gospodarki i rynku pracy, odbył się dwudniowy „Kurs serowarski” w Manufakturze Sera w Kukówce dla 3 nauczycieli i 10 uczniów naszej szkoły.
W ramach kursu uczestnicy otrzymali wszelkie niezbędne narzędzia i składniki: fartuch, rękawiczki, lunch. Każdy uczestnik miał zapewnione: własne, indywidualne stanowisko pracy, ser, który wytworzył oraz opakowanie, a także dostęp do zamkniętej grupy serowarskiej Kukówki, gdzie może zadawać pytania i otrzymywać pomoc.
W pierwszym dniu kursu uczniowie otrzymali rzetelną wiedzę na temat zakwasów, podpuszczki, mleka przerobowego, procesu oraz dojrzewania a także pielęgnacji, zabezpieczania powierzchni i typowych wad oraz ewentualnych problemów. Nauczyli się produkować masło oraz sery. Poszerzyli swoją wiedzę w zakresie technologii mleka i jego przetworów. Dowiedzieli się jak przebiega proces zabezpieczania i dojrzewania serów w odpowiednich warunkach. Poznali asortyment serów.
Drugiego dnia kursu w otoczeniu pięknej przyrody i rodzinnej atmosfery odbyła się degustacja serów połączona z ich oceną organoleptyczną.
W ramach podsumowania „Kursu serowarskiego” każdy uczestnik otrzymał dyplom ukończenia.