środa, 24 kwietnia, 2024
zs2warcislaw.eu
Uncategorized

Sprawozdanie – kurs „Przygotowywanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia”

naglowek_projekt

W ramach realizowanego w szkole Projektu „Zawodowcy przyszłości” – kompleksowe wsparcie szkół zawodowych w Szczecinku w celu podniesienia jakości kształcenia oraz dostosowania do wymagań gospodarki i rynku pracy, odbył się kurs „Przygotowywanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi
i zasadami zdrowego żywienia
”.   

W kursie udział wzięło 10 uczniów techniku żywienia i 3 nauczycieli technologii żywienia.  Kurs realizowany był w weekendy, w terminie od 18 marca do 22 maja 2022. i obejmował 100 godzin. Zajęcia kursu obejmowały zajęcia teoretyczne oraz warsztatowe (praktyczne).
Przedmiotem szkolenia było:

PRZYGOTOWYWANIE I SERWOWANIE TYPOWYCH POTRAW, które obejmowało zagadnienia:

  1. Przestrzeganie zasad BHP i HACCP w zakładzie gastronomicznym.
  2. Planowanie proces produkcyjny potraw.
  3. Sporządzanie potrawy z jaj oraz wykorzystuje właściwości jaj.
  4. Sporządzanie potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i owoców morza.
  5. Sporządzanie potrawy z mleka i jego przetworów.
  6. Sporządzanie potrawy z owoców.
  7. Sporządzanie potrawy z warzyw, ziemniaków, grzybów.
  8. Sporządzanie potrawy z zastosowaniem kasz.
  9. Sporządzanie potrawy z zastosowaniem mąki.
  10. Sporządza zupy i sosy.
  11. Stosuje receptury gastronomiczne oraz dobiera surowce.

STOSOWANIE WIEDZY KULINARNEJ I NOWOCZESNYCH TRENDÓW RYNKOWYCH W SPORZĄDZANIU I SERWOWANIU POTRAW, które obejmowało:

  • Charakterystykę produktów wywołujących reakcję alergiczną lub dolegliwości zdrowotne.
  • Charakterystykę sposobów sporządzania potraw zgodnych z filozofią “slow food”.
  • Charakterystykę typów diet.
  • Sporządzanie potraw, stosując nowoczesne techniki kulinarne.

EGZAMIN – weryfikacja składała się z dwóch etapów:

  1. egzaminu teoretycznego (testu wiedzy)
  2. egzaminu praktycznego.

Test wiedzy przeprowadzany był w elektronicznym systemie w ośrodku egzaminacyjnym. Osobie egzaminowanej podczas rozwiązywania testu nie wolno było korzystać z innych aplikacji (w tym otwierać stron internetowych) niż system do przeprowadzania egzaminu.

W części praktycznej dopuszczało się zastosowanie następujących metod weryfikacji: symulacja, rozmowa z komisją.

Każdy uczestnik otrzymał:

  1. zaświadczenie o ukończeniu kursu,
  2. Certyfikat potwierdzający kwalifikację rynkową PRK3 (ważny w krajach UE).

               Posiadacz certyfikatu VCC z przygotowywania potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia:

  • jest gotowy do samodzielnego planowania i przygotowywania potraw według podanej receptury, z zastosowaniem zasad zdrowego żywienia i nowoczesnych technik kulinarnych,
  • samodzielnie przygotowuje typowe potrawy zgodnie z koncepcją fine-dining oraz serwuje je według przyjętych zasad,
  • sporządza potrawy z wyłączeniem wskazanych alergenów lub składników ciężkostrawnych oraz zgodnie z zasadami „slow food”,
  • w swojej pracy wykorzystuje zarówno typowy sprzęt kuchenny, jak i urządzenia stosowane w przygotowaniu posiłków uwzględniających trendy rynkowe
    i zasady zdrowego żywienia,
  • stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w gastronomii oraz przestrzega zasad HACCP, w tym GHP i GMP.
Skip to content